fbpx

TOP

Aerial Yin vs. Aerial Restore & Recharge

Zowel Yin Yoga als Restorative Yoga zijn zeer rustige yogavormen. Beiden kun je zien als tegenpool van de actievere yogastijlen, die meer yang zijn, zoals Vinyasa, Ashtanga en Power Yoga. Yin Yoga en Restorative Yoga worden beiden uitgevoerd in een heel rustig tempo en een les bestaat uit losse houdingen, waar je gedurende een bepaalde tijd in blijft. In tegenstelling tot de dynamische yogavormen, waarbij je al dan niet op het ritme van de ademhaling vloeiend van houding naar houding beweegt. Zowel Yin als Restorative is gericht op ontspanning en overgave en zijn daardoor meditatief van aard. Maar hoewel beiden heel rustig zijn, zijn ze toch heel verschillend. 

Yin Yoga

Het grootste verschil zit in het doel achter de houdingen. Bij Yin Yoga is er namelijk een heel duidelijk doel om weerstand op te zoeken, zowel fysiek als mentaal. Door middel van het opzoeken van die weerstand stimuleren we namelijk het energiesysteem in ons lichaam, dat we ook wel het meridianenstelsel noemen. Door strekking of compressie van een bepaald deel van het lichaam, willen we de balans van die energie herstellen of verbeteren. Door een aantal minuten (gemiddeld zo’n 3-7min) in die fysieke weerstand door te brengen, komen we ook mentale weerstand tegen. Dat is ook deel van yin-practice. Leren omgaan met het tijdelijke ongemak. Accepteren dat dat de situatie is en daarin toch een bepaalde mate van ontspanning proberen te vinden. En vervolgens is er na afloop de release, de rebound. Waarin je soms heel duidelijk de energiestroom kunt waarnemen in het lichaam. Een bepaalde kwetsbaarheid van het fysieke lichaam kunt ervaren. 

Restorative Yoga

Bij Restorative Yoga wil je juist een situatie creëren waarin er zo min mogelijk weerstand in het lichaam ontstaat. Daarom wordt er heel veel gebruik gemaakt van allerlei materiaal (bolsters en dekens enz.) om het lichaam te ondersteunen in de houding. Nog meer dan in Yin Yoga wordt gedaan. Bij Restorative Yoga is het doel om een veilige en geborgen omgeving te creëren voor het lichaam. De optimale omstandigheden om los te kunnen laten, om te kunnen ontspannen. Daarom worden de houdingen ook nog veel langer aangehouden dan bijvoorbeeld bij Yin Yoga, tot wel 20 minuten per houding. Door het lichaam volledig te ondersteunen, ontstaat de ruimte om vooral naar binnen te keren en je open te stellen voor alles wat er maar naar boven komt. Letterlijk betekent het ‘herstellende yoga’ en deze yogavorm is dus ook bij uitstek geschikt voor het herstellen van lichaam en geest, bijvoorbeeld bij burn-out of blessures. 

Aerial Yin vs. Aerial Restore & Recharge

Wat betekent dit voor de verschillende vormen van Aerial Yoga? Wij hebben namelijk ook diverse stijlen waarbij het doek laag boven de grond hangt en waarbij we ons meer focussen op ontspanning. Aan de ene kant is er Aerial Yin. Deze vorm van Aerial Yoga richt zich, net als reguliere Yin Yoga op het stimuleren van het subtiele lichaam. We besteden aandacht aan de meridianen, de energiebanen in het lichaam, die we in de verschillende houdingen stimuleren, maar ook door middel van de druk van het doek op het lichaam. We zoeken de fysieke weerstand op, om op die manier de doorbloeding in het zachte weefsel te stimuleren, waardoor de cellen beter kunnen functioneren en het weefsel soepel wordt/blijft.

Aan de andere kant is er Aerial Restore & Recharge. Deze vorm van Aerial Yoga is vooral gericht op ontspanning. Niet zoals Restorative Yoga, door tot wel 20 minuten in een bepaalde houding te blijven, maar wel door het lichaam te laten dragen in het doek. Door zachte en rustige bewegingen te maken, waarmee we het lichaam helpen ontspannen. Naast de ontspanning willen we ook het lichaam op een fijne manier weer een beetje helpen opladen. Op een toegankelijke manier juist de spieren weer een klein beetje aan het werk zetten, waarbij het doek een deel van het lichaamsgewicht blijft dragen. Op de juiste manier het lichaam leren activeren en ontspannen. Dat is de sleutel. Want alleen maar spanning is uiteraard niet goed, maar alleen maar ontspanning ook niet. Het draait om het creëren en behouden van de balans. Dat je je bewust wordt van spanning en dat je zelf bewust invloed kunt uitoefenen op de mate van spanning en ontspanning in je lichaam.

Dit betekent dat we niet de weerstand gaan opzoeken in de houdingen zoals bij Aerial Yin. We houden ons niet bezig met de energiebanen of de elementen vanuit de Chinese Geneeswijzen. Ook zijn de houdingen die we uitvoeren veel minder statisch. We gebruiken juist de natuurlijke beweging van het doek om het lichaam te wiegen en te kalmeren. Ook hier geldt weer: het grote verschil tussen Aerial Yin en Aerial Restore & Recharge zit in het doel van de houdingen!