fbpx

TOP

Aerial Yoga Docent: Tamara Zijtsel

Waar geef je les: Mirror Centre Amsterdam en ik vervang diverse lessen in Amsterdam

Vertel kort iets over jezelf:
Mijn leven is de afgelopen twee jaar compleet veranderd, dus hoe zou ik mezelf nu omschrijven: ik ben Aerial Yoga Docent, afgestudeerd Nieuwe Media onderzoeker, webmaster, hoelahoeper en dit in willekeurige volgorde.

In 2017 heb ik het aangedurfd om mijn vaste baan als webmaster bij een publieke omroep op te zeggen om te gaan ontdekken wat voor soort werk mij echt blij maakte. Sinds die tijd ben ik Janneke (van Aerial Yoga Nederland) meer gaan ondersteunen en tegenwoordig is het zelfs mijn fulltime baan. Ik ben trots op wat we de afgelopen tijd neergezet hebben, met als mooi product Super Fly Studios. Hoe een kleine stap als een yoga les volgen, je hele leven letterlijk op z’n kop kan zetten…

Naast het werken en het lesgeven heb ik een aantal jaar geleden (in dezelfde studio waar toen Aerial Yoga gegeven werd) ook de hoelahoep opnieuw ontdekt. Naast Aerial Yoga één van de fijnste dingen om te doen. In 2018 heb ik de Teacher Training voor Hoop gevolgd zodat ik in de toekomst mij ook meer toe kan leggen op het verspreiden van het hoepelvirus. Om dit alles bij elkaar te brengen ben ik ook bezig met de HoopYogini Teacher Training waarbij de krachten van de hoelahoep en yoga samengevoegd worden. Kortom, een totaal ander leven dan tot voor kort.

Wanneer en hoe was je eerste kennismaking met Aerial Yoga:
Toen Janneke voor het eerst haar Aerial Yoga lessen startte in Amsterdam, zag ik dat toevallig ergens aangekondigd staan. Ik heb toen een les geprobeerd en was gelijk verkocht. Het doek, het spontane karakter van Janneke en de leuke yogales waren de perfecte combinatie. Het spannende van ondersteboven hangen, het speelse schommelen in het doeken en vooral de ontspanning en natuurlijk de massage maakte dat ik iedere week terugkwam.
Het begin van een mooie vriendschap met het doek en met Janneke 😉

Ik heb toen een aantal jaar les gevolgd bij Janneke en bij Jo in Amsterdam. Ik begon de docenten te ondersteunen bij de lessen omdat er elke week weer nieuwe mensen in de doeken hingen, totdat Janneke een keer vroeg: Moet jij niet een keer de Teacher Training doen. Deze uitdaging wilde ik niet overslaan, dus zo gezegd zo gedaan. Direct na het afronden van mijn teacher training kreeg ik het verzoek om een les te vervangen. Voor mij was dat heel bijzonder, dat de docent waar ik van geleerd had, mij vroeg om de les te vervangen. De drempel was hoog, maar ik heb het gedaan. Daarna volgde de vraag of ik de les bij Mirror Centre voor mijn rekening wilde nemen, het begin van mijn eigen lessen.

Sinds wanneer geef je les:
Sinds oktober 2017 heb ik mijn eigen wekelijkse les bij Mirror Centre in Amsterdam. Daarvoor heb ik diverse lessen in Amsterdam vervangen. In eerste instantie was het niet mijn doel om Aerial Yoga docent te worden, maar het heeft mij verrast hoe leuk ik het vind en met hoeveel plezier ik iedere week nu mijn lesgeef.

Wat vind je zo leuk/mooi aan Aerial Yoga:
De verandering die het doek in mensen naar boven kan brengen. Vaak zie je al aan hoe leerlingen binnenkomen of het hun eerste les is, of dat ze het al vaker hebben gedaan. Ik snap de spanning van zo’n eerste les helemaal. Als ik iemand dan helemaal blij en ontspannen uit savasana zie komen, dan geeft dat een goed gevoel.D e leerlingen zijn vaak verbaasd over wat ze zelf kunnen bereiken tijdens een eerste les en dat is mooi om te zien.

Wat is jouw specialisatie:
De combinatie tussen het speelse omgaan met het doek en het observeren wat mensen nodig hebben. Ik merk snel hoe mensen de les ervaren: of ze het spannend vinden omdat het een eerste keer is of dat ze meer begeleiding willen omdat ze een bepaalde houding eng vinden, daar probeer ik dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Ik probeer mijn leerlingen op een zo goed mogelijke manier te begeleiden, maar ook uit te dagen om net dat stapje extra te zetten. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik op een intuïtieve manier lesgeef, maar of dat een specialisatie is… Dat durf ik niet te zeggen.

Wat is jouw favoriete houding in het doek en waarom:

De monkey hang is mijn lievelingshouding. Mijn gedachten zijn nooit stil, behalve als ik ondersteboven hang. In de Monkey Hang kan ik ontspannen ondersteboven hangen en het is een houding die voor veel mensen heel bereikbaar is en waar ze verbaasd over zijn.


Wil je een les volgen bij Tamara?
Tamara geeft les bij Mirror Centre Amsterdam. Kijk op haar facebook Mindful Movement pagina voor meer informatie

Geïnspireerd geraakt?
Wil jij zelf ook Aerial Yoga lessen gaan geven? Wij verzorgen een vijfdaagse Teacher Training, waarin je jouw mogelijkheden als (yoga-) docent kunt uitbreiden.
Hoe word ik Aerial Yoga Docent?