fbpx

TOP
Mirror Centre

Aerial Yoga met frisse blik

Artikel De Pers

Schommelen voor wie yoga te zweverig vindt

Na acroyoga en bikram yoga is er een nieuwe trend voor de soepelen onder ons: anti-zwaartekracht yoga.

De sportzaal is behangen met witte doeken. Erin zitten dames relaxed te schommelen, met een been in het doek en het andere er nonchalant uit bengelend, wachtend op de lerares. Terwijl zij op ontspannen toon de dag doornemen, raak ik in gevecht met een doek in een poging ook zo'n lekkere zithouding aan te nemen.

Ik woon een les aerial yoga bij, die sinds kort elke dinsdagavond door Janneke van Amelsvoort (33) wordt gegeven in het Mirror Centre in Amsterdam. Bij aerial yoga wordt gebruik gemaakt van een hangend doek. Het doek maakt enerzijds de yoga-houdingen makkelijker, terwijl andere oefeningen uiterste concentratie vragen en het gebruik van alle spieren om in balans te blijven. Bij aerial yoga worden ook andere spieren aangespand dan bij de meeste yoga-vormen. Dat ontdek ik als we staand op de grond mijn rechterbeen optil en in het doek leg. Ik val gelijk naar rechts. Ook al is er een doek, ik moet toch mijn balans houden. In die houding buigen we met het bovenlichaam naar voren en hangen in het doek. Dat voelt werkelijk heerlijk in de bilspier. Omdat we naar voren hangen, is het de zwaartekracht die mijn spieren doet strekken. Dat is wel wat anders dan bij klassieke yoga waarbij zwaartekracht een beweging juist moeilijker maakt. Dan gaan we met beide benen in het doek staan. De lerares buigt haar lichaam sierlijk en elegant naar achteren waardoor ze de schommel aanzet. Dat wil ik ook. Eindelijk onbeschaamd schommelen, zonder dat in een speeltuin een moeder met huilend kind aan de hand mij verwijtend aankijkt. Jeugdnostalgie komt boven en ik schommel nog wat harder.

Gratis massage

Gedurende de les wordt genoeg geschommeld in verschillende acrobatische houdingen. Zo zitten we in het doek in kleermakerszit met de handen los. Ik val zowat naar voren en op de kop. Dat is de bedoeling, blijkt later, als iedereen voorover helt en als apen op de kop hangt. Heer-lijk! Het voelt alsof ik hier nauwelijks moeite voor doe. Mijn ruggegraat wordt lekker uit elkaar getrokken en dat zorgt voor ultieme ontspanning. Vooral als erbij geschommeld wordt.

Na nog meer van dit soort oefeningen krijg ik echter spijt van mijn fanatieke geschommel. Ik ben kotsmisselijk en probeer de rest van de les het doek krampachtig stil te houden. Geen gemakkelijke opgave, aangezien we de vloer niet raken. 'In het begin worden mensen vaker misselijk. Je moet er nog aan wennen,' stelt de lerares me gerust. Toch ben ik blij dat ik niet de workshop van anderhalf uur heb gekozen. Die geeft Van Amelsvoort maandelijks. 'Dan kan ik beter uitleggen wat je moet voelen.' De les nu duurt een uur en een kwartier. 'Dat is eigenlijk te kort. Maar op deze manier hou ik het laagdrempeliger. (Scheelt dat ene kwartiertje echt zoveel?) Deze les is geschikt voor mensen die yoga nog te zweverig vinden.' Lachend: 'Hoewel je hier ook zweeft, maar dan op een andere manier.'

Bij yoga hoort natuurlijk ontspanning. En die krijgen we dan ook. We liggen in het doek, dat als een coconnetje om ons heen is gedrapeerd. De lerares, die ooit een cursus Thaise massage volgde, geeft iedereen een minimassage. Wat normaliter vele euro's kost, krijgen wij er hier gratis bij. Dan geeft Van Amelsvoort iedereen een voorzichtig duwtje, om ons lekker in slaap te laten schommelen. Maar ik laat het dutje voor wat het is, want nog meer geschommel en mijn avondeten komt eruit.

www.aerial-yoga.nl